06 1 302 0855

 

 

Már több mint 360 településen kapnak a gazdák kamatmentes hitelt az Agrár Széchenyi Kártyában (ASZK) és a Földművelésügyi Minisztérium döntött az igénylési határidő meghosszabbításáról is.

A Minisztérium meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az ASZK-ban biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét. A Konstrukció keretein belül a korábbi 2016. március 31-i határidő helyett 2016. június 30-áig van lehetőség akár teljes hiteldíj-támogatást biztosító hitelszerződés megkötésére, illetve a hitelszerződés hatályba léptetésére.

 

A Kormányzat – ahogy a korábbiakban is – 100%-os kamat-, kezesi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal (mint pl. szerződéskötési díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a jogosultsági feltételeknek megfelelő kárt szenvedett gazdák nullaköltségű finanszírozáshoz jutását. További kedvező változás, hogy a jogosultsági feltételeket tartalmazó rendelet kibővítette a településlistát további kb. 160 új településsel. Ennek révén számos ASZK-val már rendelkező vagy azt újonnan igénylő agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegű támogatásra, amennyiben ehhez elegendő szabad csekély összegű támogatási kerettel is rendelkezik.

 

Fontos: Az új települések kihirdetése miatt magasabb összegű támogatásra jogosult meglévő ASZK ügylettel rendelkező vállalkozásoknak nyilatkozatot szükséges benyújtaniuk a KAVOSZ Zrt. részére, amennyiben igénylik a magasabb összegű támogatást. A nyilatkozatnak legkésőbb 2016. augusztus 31-ig kell beérkeznie a KAVOSZ Zrt. részére. A KAVOSZ Zrt. az új rendelet hatálybalépését követően a magasabb összegű támogatásra jogosult (meglévő ASZK ügylettel rendelkező) ügyfelek mindegyikét külön-külön megkeresi és tájékoztatást ad részükre - a többlettámogatás iránti érdeklődés esetén - a további teendőkről.