06 1 302 0855

 

 

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében mostantól a kedvezőtlen időjárás által sújtott gazdálkodók teljes támogatásban részesülnek.

Gondokkal küszködő vállalkozások számára is nyitottá vált az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK). Mostantól a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett agrárvállalkozások részére az állam az ASZK-hoz a jelenlegi 4%-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is biztosít a költségek átvállalása mellett.

A Földművelésügyi Minisztérium a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett és Agrár Széchenyi Kártyával (ASZK) már rendelkező, illetve a Konstrukció keretében 2016. március 31-ig hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozásoknak a jelenlegi 4 %-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további - teljes hiteldíjra vonatkozó - támogatást nyújt a 2015. április 30-át követően esedékes díjtételek vonatkozásában, az adott hitelügylet futamidejének teljes időtartamára. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a Kormányzat a fenti esedékességi időponttól kezdődően 100%-os kamat-, kezesi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal (mint pl. szerződéskötési díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a kárt szenvedett gazdák nullaköltségű finanszírozáshoz jutását.
A részletes feltételeket tartalmazó 2015. december 1-jén megjelent FM rendelet szerint azok az agrárvállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyek a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkeznek és ott a felsorolt tevékenységek valamelyikét végzik.